RADNO ANGAŽOVANJE PROFESIONALNIH SPORTISTA U DRŽAVAMA ČLANICAMA EVROPSKE UNIJE

  • Ana Kosovac, MA
    e-mail: institut@iup.rs
    Samostalni savetnik Ministarstvo omladine i sporta
Ključne reči: Sport, Evropska unija, Evropski sportski model, profesionalni sportista, amater, radnopravni status sportista, transfer

Apstrakt

U radu se analiziraju do sada poznate definicije sporta, pravi se razlika između profesionalnih sportista i amatera, vrši se poređenje komunitarnih izvora vezanih za prava profesionalnih sportista u različitim sportovima.

Pitanje regulisanja radnog angažovanja profesionalnih sportista predstavlja složenu temu koja još nije dovoljno razrađena. Države članice Evropske unije, u svojim pravnim aktima, prepoznale su sportsku aktivnost kao ekonomsku i to može biti prvi korak i našim zakonodavcima pri potpunijem određivanju statusa sportista.

Ono što može da se primeti je da postoje specifičnosti radnog anga- žovanja sportista u odnosu na druge profesije, kao i da postoji veliki broj pravila koja ovu materiju regulišu, mada ona još uvek nije u dovoljnoj meri pravno uobličena. Još uvek je prepušteno nevladinom sektoru, tj. sportskim federacijama da uređuju ovu oblast, a zvanična zakonodavstva još nisu u dovoljnoj meri obuhvatila ova pitanja.

Objavljeno
2009-09-30
Sekcija
Članci