IMIGRACIONI ZAKONI I RAZVITAK USELJENIČKIH STRATEGIJA – PRIMER SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

Ključne reči: međunarodne migracije, imigracioni zakoni, useljeničke strategije, migrantske mreže

Apstrakt

Kompleksan odnos međunarodnih migracija i uloge društvenih mreža, kao strategija povezivanja koje razvijaju migranti među sobom, veoma je važno proučavati iz pravne perspektive. Zakon ne predstavlja primarnu silu u kreiranju migracionih tokova. Ekonomski, socijalni, politički i porodični faktori su ti koji imaju najveći uticaj na migracije, dok zakonski okvir reguliše većinu društvenih uslova koji utiču na donošenje odluke o migriranju i na mikro i na makro nivou, kao i određuje moguće načine sprovođenja samog imigracionog procesa.

U radu je na primeru Sjedinjenih Američkih Država, kao najveće imigracione zemlje, prikazano na koji način razvitak pravnih regulativa, kao proizvoda političkog odgovora jedne zemlje na potrebe za stranom radnom snagom, može da utiče na demografske, socijalne i ekonomske osobine imigracionog kontingenta, kao i kako određeni pravni propisi mogu da postanu značajan činilac strategija povezivanja određenih društvenih grupa i razvitka društvenih mreža, ne samo među migrantima, već i nemigrantskim stanovništvom i u zemlji porekla i destinacije, a u cilju dobijanja useljeničke radne vize.

Jedan od najvažnijih postignuća američke imigracione politike je da se vremenom, kroz niz zakonskih izmena i dopuna donesenih u poslenjih pola veka, konstantno usavršava pravni okvir, koji omogućava useljavanje ili privremeni boravak za rad i školovanje onim strukturama stanovništva za koje se smatra da će na najbolji način doprinositi društvenom, ekonomskom i kulturnom napretku zemlje. U poslednjih nekoliko decenija kontingent obrazovanog i stručnog stanovništva iz inostranstva je značajno uvećan. Međutim, jedan od najvećih nedostataka američke imigracijone politike su vezane za probleme ilegalnih migracija. Rešavanje paradoksa između restriktivnih imigracionih mera i strukturalne potrebe za nekvalifkovanim poslovima, predstavlja veliki izazov za političke i pravne stručnjake ne samo u SAD-u već i većini drugih imigracionih zemalja. Na taj način će se i migrantima omogućiti da se u svojim useljeničkim strategijama, koje će uvek biti sastavni deo migracionih procesa, što manje izlažu kršenju zakona.

Objavljeno
2010-01-31
Sekcija
Pregledni naučni rad