АУСТРОУГАРСКИ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИ СУДСКИ ПРОЦЕСИ

Ključne reči: Аустроугарска, Босна и Херцеговина, велеиздајнички процеси, загребачки процес, Фридјунгов процес, бањалучки процес

Apstrakt

Овај рад је покушај аутора да укаже на правно и политичко насиље над грађанима Босне и Херцеговине од стране Аустроугарске монархије кроз организовање велеиздајничких просеца у Загребу, Бечу и Бања Луци, као шест ђачких процеса у градовима БиХ. Ови процеси су усмерени против целокупног српског нарада, с циљем да се оптужи за изазивање Великог рата, те да се та одговорност искористи за брзу ликвидацију српског националног покрета. Аустроугарске власти су оцениле да се, без обзира на околности, мора одлучно наступити против „оног дела Срба који су непријатељски расположени према царству”. Оцењено је да је „само један мали део Срба из Босне и Херцеговине заиста лојалан, други део, који је врло велики, настоји да остави ут-исак лојалности, а трећи мањи део је отворено непријатељски и ан-тидинастички расположен”. Сматрали су да би се овај последњи део могао брзо намножити, „ако би се показала било каква слабост”. У том циљу организована насумична примена насиља над Србима у Босни и Херцеговини и у Хрватској. Тако је организовано масовно хапшење Срба након Сарајевског атентата, којима је суђено на Бањалучком велеиздајничком процсу. Организовано је шест судских процеса против ђака основних и средњиш школа у Босни и Херцеговини. Процес Пјанић-Љубибратић је први судски процес у Европи против деце који је организовала аустроугарска власт у Босни и Херцеговини.

Objavljeno
2014-01-31
Kako citirati
Gaćinović, R. (2014) АУСТРОУГАРСКИ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИ СУДСКИ ПРОЦЕСИ, Strani pravni život, 58(1), стр. 123-141. Available at: https://www.stranipravnizivot.rs/index.php/SPZ/article/view/264 (приступљено: 30 Новембар2022).
Sekcija
Originalni naučni rad